Uzmanlar bu Eylül ayının oldukça sıcak geçmesini ön görüyorlar. Hal böyle olunca bu sıralar sohbetlerimiz havanın sıcaklığına atıfta bulunarak başlıyor ya da bitiyor. Değişen iklim koşuları sıcaklığın çok daha fazla hissedilmesine neden oluyor durumda.
Peki sıcaklara karşı alabileceğimiz önlemler nelerdir. #nasılyapılır köşemizde bugün bu soruya cevap vermeye çalışacağız.
Tükettiğimiz sıvılara dikkat etmeliyiz.
Vücudumuzu nemli tutmak oldukça önemli. Uzmanlar, hava durumundan bağımsız bir şekilde günde 2-3 litre su içmemizi öneriyor. Sıcak havalarda ise nem kaybı yaşadığımız için bu rakamı biraz daha arttırabiliriz. Bunun yanında, vücudumuzdaki nemi emen sıvılardan da kaçınmamız gerekiyor. Kahve, çay, kafeinli içecekler ve alkol gibi.
Güneşle köşe kapmaca oynamalıyız
Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak, sıcak yaz günlerinde yapabileceğimiz en büyük hatalardan biri. Uzmanlar, güneş ışınlarına direkt maruz kaldığımız 11:00 ila 16:00 saatleri dışında dışarı çıkmamızı sakıncalı buluyor.
Giydiklerimize dikkat etmek oldukça önemli
Dışarı çıktığımız zaman, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih etmeliyiz. Fakat bu yeterli değil. En az 30 SPF güneş kremi kullanmalı ve şapka takmalıyız.
Beslenme düzenimizi gözden geçirme vakti
Yağlı besinlerden ve yağda kızartılan ürünlerin tüketiminden kaçınmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yaz aylarında günler daha uzun olduğu için daha fazla yemek yeme eğilimi gösterebiliriz. Bu durumdan kaçınmak için 3 ana ve 3 ara öğün ile beslenmek akılcı olabilir. Yine vücut direncini arttırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol bol sebze ve meyve tüketilmelidir.
Suyla temasımızı arttırmalıyız
Kulak arkası, ense, saç dipleri, eller ve ayakları sık sık ıslatın veya suyla sıvazlayın. Özellikle kulak arkalarını ve ayaklarımızı serin tutmak ısı merkezini dengelemek için çok önemlidir.